Egy új tanulmány megerősíti a xilitol fogszuvasodást gátló hatását

 

A nemrégiben végzett tudományos kutatás során arra a megállapításra jutottak, hogy a szájban élő, szuvasodást okozó baktériumok mennyisége jelentősen csökken xilitol jelenlétében. A fogszuvasodás-szimulátor segítségével végzett vizsgálatok jó rálátást adnak a korábbi klinikai kutatásokra is.

 

A pozitív hatás szacharóz jelenlétében is érvényesül

Az Archives of Oral Biology című szaklapban frissen publikált tanulmányból az is kiderül, hogy a szuvasodás szempontjából egyik legjelentősebb baktériumfajra, a Streptococcus mutans-ra jelentős hatással volt a xilitol még akkor is, mikor szacharózzal, azaz étkezési cukorral keverve adagolták azt.

 

Valós eredmények fogászati szimulátorral

„Ez az in vitro kísérlet volt az első, hogy kipróbálhattuk a xilitol hatását az S. mutans baktériumfajra a fogászati szimulátorunkon” – mondta Krista Salli kutató.

„Bátorító látni, hogy az így kapott eredmények hűen tükrözik a korábbi klinikai kutatásokat. Ez egy bizonyíték arra, hogy a szimulátor által létrehozott környezet élethű, és megfelelő arra, hogy segítségével meghatározzuk az élelmiszer-hozzávalók szuvasodást kiváltó jellemzőit. Ez segít majd nekünk megérteni a mechanizmust, ami által a xilitol bővelkedik a pozitív hatásokban.”

 

Bemutató a 2016-os FDI Fogászati Világkongresszuson

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a xilitol csökkenti a száj savasságát a pH érték növelésével, redukálja a szuvasodást okozó baktériumok lehetőségét a foghoz tapadásra, valamint gátolja a baktériumok szaporodását is.

Az új kutatási eredményeket a 2016-os FDI Fogászati Világkongresszuson mutatják majd be szeptember 9-én.

 

Kategória: