GY.I.K.

  • Mi a nyírfacukor?
    • A nyírfacukor egy régóta – II. Világháború – alkalmazott és fogyasztott természetes cukorhelyettesítő.
    • A nyírfacukrot (vagy más néven xilitet, illetvexylitolt) leggyakrabban kukoricacsutkából vagy cellulózból állítják elő. Kémiai szerkezetét tekintve cukoralkoholnak minősül. A különböző alapanyagok és gyártási eljárások előnyeiről és hátrányairól az itt található rövid infografikából tájékozódhat bővebben.
    • Édesítő ereje a cukoréval azonos, viszont előnye, hogy energiatartalma csupán kétharmada, így azonos sütésnél, főzésnél a recept szerinti cukormennyiségnek megfelelően adagolható. Hideg vagy forró italoknál a hagyományos cukorral megszokott mennyiség változhat. [1]
    • Alacsony glikémiás indexe (GI:7%) miatt nem terheli az inzulinháztartást.
    • Az egészséges és tudatos táplálkozás részeként a nyírfacukor megfelelő alternatívája lehet a hagyományos cukornak.
    • Az arra érzékeny egyéneknél túlzott fogyasztása hasmenést, haspuffadást válthat ki.
    • Szénhidrát beszámítással a cukorbetegek diétájába is beilleszthető, ugyanis a nyírfacukor felszívódása lassú és egyenletes, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintünket, valamint mérsékeltebb inzulinválaszt ad (tehát lebontásához nincs szükségünk inzulinra) E tulajdonságát az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) vizsgálatai is alátámasztották.

 

  • Milyen alapanyagokból készülhet nyírfacukor?
    • Eredetileg nyírfából készült, de minden fa kérgében, a kukoricacsőben, a szalmában és a mandula héjában is megtalálható. Mivel a nyírfából kinyert xilit gyártása nem fenntartható, ma már főként kukoricacsutkából, vagy cellulózból állítják elő.
    • Felmerülhet a kérdés, hogy a kukorica vagy a cellulóz – eredetű xilit fogyasztása az előnyösebb Kémiai szerkezetüket tekintve mindkettő cukoralkoholnak minősül, a végtermék minősége azonban a kukoricacsutka esetében stabilabb, ami egyenletesebb ízminőséget eredményez, mint a változó és nem feltétlenül homogén cellulózból készült végtermék.
    • A Nyírfacukor Kft. nagy hangsúlyt fektet az állandó, és megbízható minőségre mind az alapanyag beszerzésekor, mint pedig a gyártás során, így a Nyírfacukor termékei kukoricacsutkából készülnek annak érdekében, hogy minden vásárlás alkalmával ugyan azt a minőséget és ízélményt biztosíthassa a fogyasztó számára.

 

  • Miért hívjuk nyírfacukornak azokat a termékeket is, amelyek alapanyaga nem nyírfa?
    • Az elnevezés a felfedezésére utal, ugyanis a II. Világháború idején cukorhiány lépett fel. Ekkor vették észre, hogy a nyírfából előállítható xilit képes helyettesíteni a cukrot. Ma már tudjuk, hogy több alapanyagból is előállítható, mint például az általunk forgalmazott ellenőrzött, GMO-mentes kukoricából. A csúcstechnológiával gyártott xilittel így mindig stabil minőséget képviselhetünk.
    • A szőlőcukor sem szőlőből készül, a Nyírfacukor is csak egy elnevezés, valójában ma már egyetlen a piacon kapható termék sem készül nyírfából, maximum ipari cellulózból a környezettudatosság és fenntarthatóság jegyében.

 

  • Miben tér el a nyírfacukor a többi cukorpótlótól (pl. fruktóz, szorbit, stb.)?
    • A cukorpótlók energiaértéke azonos a cukoréval, de előnyük, hogy a hagyományos cukornál kisebb mértékben, viszont elhúzódóbban emelik a vércukorszintet.
    • Jól alkalmazhatóak azoknál a termékeknél, ahol a cukor tömege nélkülözhetetlen. A legkülönfélébb élelmiszeripari termékekben találkozunk velük, például a rágógumikban, édességekben és desszertekben, energiaszeletekben, csokoládékban is.
    • A két legismertebb és leggyakrabban használt cukoralkohol a xilit és a szorbit.
      • A szorbit édesítő ereje csupán a fele a hagyományos cukorénak, napi maximális adagja 30-50g. Túlzott fogyasztása haspuffadást és hasmenést okozhat az arra érzékenyeknél.
      • A nyírfacukor édesítő ereje a cukoréval azonos, viszont előnye, hogy energiatartalma csupán kétharmada.
    • Fontos megemlíteni, hogy mivel a cukorpótlók is szénhidrátok, a cukorbeteg diétába be kell számítani az elfogyasztott mennyiséget.

 

  • Milyen konyhai alkalmazása lehet a nyírfacukornak, mire nem alkalmas?
    • A hagyományos cukorhoz hasonlóan tömegadó- és sűrítő anyagként is funkcionál – ez persze függ a többi hozzávalótól is – duzzasztó hatása viszont nincs. Élesztő felfuttatására nem alkalmas, viszont ha egy kis mézzel és vízzel keverjük, karamellizálhatóvá válik.

 

  • Mi okozza a nyírfacukor jellegzetes hűs ízét?
    • A hűsítő íz oka nem más, minthogy a nyírfacukor hőt von el a környezetétől, így biztosítva kellemesen hűs és friss érzést.

 

  • A nyírfacukor prebiotikumként is funkcionál?
    • Nincs ilyen hatása.

 

  • Mekkora a Nyírfacukor GI értéke a hagyományos kristálycukoréhoz képest?
    • A nyírfacukor édesítő értéke megegyezik a cukoréval, kalóriatartalma azonban 40 százalékkal alacsonyabb a cukorénál (240 kcal/100g). Ez azt jelenti, hogy 1 teáskanálnyi cukornak nagyjából 1,5 teáskanálnyi xilit felel meg. GI értéke 7%.

 

  • Fogyasztható cukorbetegség és speciális étrendet igénylő betegségek esetén?
    • A cukorbetegség étrendi kezelésének fókuszában a vércukorszintet emelő hatású élelmiszerek korlátozása vagy egyszerű szénhidrátok, cukrok kerülése áll. Ezért a szénhidrátok mennyiségére és minőségére fokozott figyelmet célszerű fordítani.
    • A nyírfacukor alkalmazása lehetőséget biztosít a cukorbetegek számára, hogy megmaradjon az édes íz öröme, illetve javuljon a diétával való együttműködés. Ugyanakkor napi szénhidrátmennyiségbe a fogyasztott mennyiség beszámítandó.

 

  • Hogyan és miért érdemes bevezetni a nyírfacukrot egy gyermek étrendjébe?
    • A gyerekek tudatos egészségnevelésének része lehet, hogy már gyermekkorban változatos táplálékokkal, ízekkel ismertetjük meg a piciket, amelyek megfelelő mennyiségben a kiegyensúlyozott táplálkozás részei lehetnek.
    • A hozzátáplálás menete több tényezőtől is függ, mint például a gyermek egyéni fejlődése. A nyírfacukrot is – mint minden mást – csak fokozatosan szabad bevezetni a gyermekek étrendjébe is.

 

  • A nyírfacukortól tényleg nem szuvasodik a fog?
    • Igen, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) is igazolta, hogy a nyírfacukor jótékonyan hat a fogakra. A fogszuvasodás a szánkban található „rossz” baktériumoknak köszönhetően alakul ki, ugyanis azok felveszik és lebontják az általunk elfogyasztott cukrokat. Ekkor ezek a baktériumok olyan savakat termelnek, amelyek gyengítik a fogzománcunkat, ami végül fogszuvasodáshoz vezethet. Ezzel szemben a nyírfacukrot nem képesek lebontani ezek a baktériumok, és így nem indul el a savképzés sem. Rendszeres használatával pedig egy bizonyos ponton még visszafordíthatóvá is válik a fogszuvasodás.

 

  • Milyen módon építhető be egy feszesebb diétába a nyírfacukor és a Nyírfacukor termékek?
    • A xilit nem cukor, hanem egy cukoralkohol, így a szervezetünk másképp dolgozza fel, mint a cukrokat.
    • A testtömeg csökkentéséhez vagy adott esetben a testtömeg megtartásához elengedhetetlen, hogy gondosan ügyeljünk a felvett és leadott energiára, vagyis az energiaegyensúlyra. Ez voltaképpen úgy érhető el, ha az elfogyasztott ételek mennyisége és a rendszeresen végzett testmozgás harmonizál a mindennapokban.
    • Amennyiben fogyni vágyunk: vagy növelni kell az energia felhasználását vagy csökkenteni a fogyasztást. Az alacsonyabb energiatartalmú xilit fogyasztásával lehetővé válik az élelmiszerek, ételek energiatartalmának csökkentése, miközben az élvezeti értéke megmarad az elkészített ételnek. Használatával 40%-kal kevesebb energiához juttatjuk a szervezetünket.
    • Nyírfacukorral a diétázók is bátrabban édesíthetik ételeiket, könnyebben készíthetnek a fogyókúrába beilleszthető édességeket, süteményeket, salátadresszingeket.
    • A hagyományos asztali cukor gyorsan energiához juttatja a szervezetet, gyorsan felszívódik, ezáltal hirtelen emeli meg a vércukorszintet. Ezzel szemben, a nyírfacukor glikémiás indexe 7 ami elnyújtott felszívódást biztosit, ezáltal nem terheli meg a szénhidrátanyagcserét olyan mértékben.

 

  • Fennáll a GMO veszélye?
    • Ha egy termék GMO kukoricából készül, akkor azt a csomagoláson kötelező jelleggel jelölni kell! Termékeink előállítása során csak és kizárólag ellenőrzött forrásból származó, GMO mentes alapanyagot használunk, amely anyagok GM mentessége többszörösen tanúsított.

 

  • Lehetnek-e egészségre káros mellékhatásai a nyírfacukor fogyasztásnak?
    • Hasmenést okoz a nyírfacukor?
      • Hashajtó hatása csak akkor jelentkezhet, ha az arra érzékenyek napi rendszerességgel 30-40 gramm felett fogyasztanak belőle. Leginkább viszont csak puffadást okoz a túlzott fogyasztása. A napi engedélyezett mennyisége a „nem meghatározható” kategóriába sorolható, ami azt jelenti, hogy a fogyasztók védelme érdekében nem szükséges egy megengedett napi beviteli érték meghatározása[2]
    • Hogyan érdemes bevezetni az étrendünkbe a nyírfacukrot, hogy elkerüljük a puffadást és az emésztési panaszokat?
      • A hagyományos asztali cukorról fokozatosan térjünk át a nyírfacukor használatára. Az úgynevezett hashajtó hatás küszöbértéke felnőtteknél 150 g, gyerekek esetében 40 g.
    • A nyírfacukor károsíthatja a hasnyálmirigyet?
      • Ilyen hatása nem ismert.
    • A nyírfacukor károsíthatja a májat?
      • A nyírfacukornak nagyon alacsony a toxicitása, ezért májkárositó hatását kizárják a szakemberek.

[1] MDOSZ Táplálkozási Akadémia Hírlevél IV. évfolyam 5. szám, 2011. május

[2] „A xilózból katalitikus hidrogénezéssel állítják elő, 5 szénatomos cukoralkohol. 1983-ban, az ENSZ két szervezetének (WHO és FAO) közös élelmiszeradalékokkal foglalkozó bizottsága (JECFA) a xilitbevitel napi engedélyezett mennyiségét (ADI) „nem meghatározott” kategóriába sorolta.” (Dietetikai Kisokos, 2012)